4 lutego 2021 Maciej Filipkowski
Rzadko idziemy przez życie beztrosko. Każdy z nas musi stawiać czoło wyzwaniom, trudnym momentom i chwilom zwątpienia. Niejednokrotnie taki bagaż doświadczeń kreuje nas na nowo, zmienia perspektywę i otwiera oczy na nowe możliwości.
W dzisiejszym odcinku Maciej rozmawia z Tomaszem Szubą, który właśnie po takich życiowych zakrętach podjął szereg interesujących decyzji. Opracował między innymi system KuMin.Sys, który pomaga w monitorowaniu i planowaniu działań gastronomii, w celu ograniczenia food-waste.
Nasz gość zawsze chciał pracować w międzynarodowym środowisku. Aby zrealizować ten cel poszedł na SGH na międzynarodowe stosunki gospodarcze i polityczne. Zaraz po studiach i zrobieniu MGB zaczął pracę w KPMG. Nie został tam jednak na długo. Po odejściu zrobił sobie miesiąc przerwy, w którym podróżował z kolegami po Ameryce Południowej.
Tomek miał w swoim życiu kilka przełomowych momentów. W Peru, na jeziorze Titicaca jeden z towarzyszy podróży zapytał, czy Tomek zostanie z nimi czy planuje powrót do domu. Nasz gość miał już wtedy propozycję pracy w Ministerstwie Finansów. Stanął przed trudnym wyborem. Po dłuższym zastanowieniu, postanowił wrócić do Polski.
Podczas pracy w Ministerstwie otrzymał ofertę od Banku Światowego. Zaproponowano mu udział w projekcie w Kirgistanie. Tomek tym razem nie zastanawiał się długo. Wspomina, że była to niesamowita przygoda.
Nasz gość pracował w trzech firmach z Wielkiej Czwórki. Maciej dopytuje, czemu nie został w tym ekosystemie. Tomek nie ukrywa, że po prostu został zwolniony. Było to dość bolesne doświadczenie.
Mówi się, że takie ekstremalne wydarzenia jak choroba zmieniają ludzi i ich podejście do życia. Gdy Tomek zachorował na raka faktycznie popchnęło go to do innego spojrzenia na rzeczywistość. Podkreśla jednak, że ten stan trwał dość krótko. Wraz z odzyskaniem zdrowia wrócił do swoich starych zwyczajów. Jedno co z nim zostało to pomysł na nowy projekt, który na nowo ukształtował jego ścieżkę kariery.
Od trzech lat nasz gość prowadzi niesamowity biznes. Robi to co go fascynuje. Venturis Horeca to projekt, który swoje początki ma w chorobie Tomka. Wtedy zaczął czytać książkę “Głód” Martina Caparossy. Jej treść zainspirowała go do podjęcia działań, mających na celu ograniczenie skali marnowania jedzenia w gastronomii. Świat nadmiaru, w którym żyjemy jest dość przerażający. Misją naszego gościa jest uświadomienie gastronomii, że są sposoby aby poradzić sobie z problemem food-waste.
Głód – Martin Caparossa – https://amzn.to/3zYSfR2
Facebook: https://m.facebook.com/zaprojektujswojezycie/
Instagram: https://www.instagram.com/zaprojektujswojezycie.pl/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/audycja-zsz/
Aby nie przegapić kolejnego inspirującego odcinka audycji pamiętajcie o subskrypcji na YouTube lub waszych ulubionych aplikacjach gdzie słuchajcie podcastów.
Spotify: https://spoti.fi/2VYPLgc
iTunes: https://apple.co/2VXB25k
Wspieraj być może najlepszą audycję w polskim internecie. Zostań współtwórcą i zobacz jak powstaje niezwykle ciekawa audycja – Zaprojektuj Swoje Życie. Dołącz do nas! Twój czas i Twoje wsparcie jest dla nas bardzo wartościowe.
Jak to zrobić? To proste. Odwiedź nas na https://patronite.pl/zsz i zostań Patronem już dziś.