Sebastian Mikosz-5 kroków do objęcia stanowiska prezesa linii lotniczych-IATA

11 marca 2021 Maciej Filipkowski

00:00

Lecimy z nowym odcinkiem. Sebastian Mikosz jest Wiceprezesem IATA, Międzynarodowego Stowarzyszenia Linii Lotniczych. Wcześniej spędził trzy lata w Afryce na stanowisku Prezesa Zarządu Kenya Airways. Można powiedzieć, że była to przygoda życia. Ten czas diametralnie zmienił jego postrzeganie biznesu i mechanizmów społecznych, które kreują świat, w którym funkcjonujemy.

Rozmowa obfituje w wiele ciekawych wątków i anegdot, które bez wątpienia rozbudzą waszą ciekawość i wyobraźnię. Od przyszłości lotnictwa po sprawdzone rady jak zostać prezesem linii lotniczych. Jesteśmy przekonani, że te dwie godziny miną wam z prędkością światła.

Bio gościa:

Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w doradztwie biznesowym i zarządzaniu.

Od 1go czerwca Wiceprezes IATA w Genewie. IATA to Miedzynarodowe Stowarzyszenie Linii Lotniczych, zrzeszające ponad 280 linii lotniczych i reprezentujące ponad 80% światowego ruchu pasażerskiego. Jego głównym zadaniem będą są instytucjonalne relacje zewnętrzne stworzyszenia.

Od czerwca 2017 do końca 2019go roku Prezes Zarządu Kenya Airways i członek Rad Nadzorczych trzech spółek lotniczych z grupy kapitałowej Kenya Airways. W latach 2009-2015 był dwukrotnie Prezesem PLL LOT, w której to firmie przygotował i przeprowadził głębokie restrukturyzacje. Tuż przed wyjazdem do Kenii Prezes spółki eSky.pl, największego polskiego internetowego centrum podróży.

Sebastian ukończył prestiżowy IEP Paris (kierunek ekonomia i finanse). Zaraz po studiach pracował w firmie Arthur Andersen w Paryżu. W czerwcu 2003 roku został powołany na stanowisko Wiceprezesa Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a następnie dołączył do firmy Deloitte.

Sebastian biegle włada językiem angielskim i francuskim i posługuje się również rosyjskim. Autor książki „Leci z nami pilot”, o funkcjonowaniu współczesnych linii lotniczych.

Z tego odcinka dowiecie się:

• Jak Sebastian trafił na jedną z najlepszych Francuskich uczelni?
  • Jakie kroki podjął aby zostać prezesem linii lotniczych?
  • Dlaczego dwa razy podejmował pracę prezesa w PLL LOT?
  • Praca w Afryce – wnioski, doświadczenia, korupcja

Notatki z odcinka:

Sebastian od najmłodszych lat wyrywał się w świat. Studia ukończył we Francji. Jak się tam znalazł? Francuskie korzenie naszego gościa są konsekwencją II Wojny Światowej i decyzji, które wtedy były podejmowane. Niemcy zainicjowali program pracy przymusowej. Dziadek Sebastiana został zaangażowany w ten program i wywieziony z Francji do Pszczyny. Tu znalazł przyszłą żonę, którą poślubił w Warszawie. Ta przeszłość ukształtowała przyszłość Sebastiana.

Po studiach nasz gość zaczął pracę dla Arthur Andersen, gdzie doceniono jego Polskie korzenie. W tym czasie mieszkał w Paryżu. Do Polski wrócił w 2000 roku. Podjął pracę we Francuskiej Izbie Przemysłowo – Handlowej w Warszawie. Zamienił loty w prywatnych samolotach inwestorów na ściereczkę i płyn do mycia. Nie zmienia to faktu, że pełnił stanowisko Dyrektora. Wspomina ten czas bardzo pozytywnie. Miał fajny zespół, bardzo szybko udało się nadać nowej energii Izbie.

W 2003 roku zaczął pracę w Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu. Tu po raz pierwszy zasiadał w zarządzie. Zdobył wiele wartościowych doświadczeń.

Początek kariery w liniach lotniczych

Zapytany “jak się zostaje prezesem linii lotniczych”, Sebastian odpowiada, żę po prostu trzeba chcieć. Według niego pewne wydarzenia składają się w całość i umożliwiają podjęcie nowych wyzwań.

Po pracy w PAIS zaczął karierę w Deloitte Polska. Jako konsultant trafił do LOTu. W 2009 roku podjął tam pracę. Największym sukcesem naszego gościa i jego zespołu w tej firmie było przeprowadzenie restrukturyzacji, która pozwoliła firmie się dalej rozwijać.

Praca w Kenya Airways

2017 rok przyniósł nowe wyzwania. Sebastian został Prezesem Zarządu Kenya Airways. Wraz z rodziną przeniósł się do Afryki. Był to czas bardzo intensywny. Ciężko im było mu odnaleźć się w rzeczywistości, w której nikt nie chciał zmian, które musiał wprowadzić. Nie zmiania to faktu, że dla Sebastiana było to ciekawe doświadczenie.

Opcja pracy w IATA pojawiła się gdy Sebastian był jeszcze w Kenii. Otworzył się na tę możliwość i w 2020 roku został Wiceprezesem w Stowarzyszeniu.

Więcej ciekawych historii i rozmów z wyjątkowymi gośćmi znajdziecie na:

Facebook: https://m.facebook.com/zaprojektujswojezycie/

Instagram: https://www.instagram.com/zaprojektujswojezycie.pl/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/audycja-zsz/

Aby nie przegapić kolejnego inspirującego odcinka audycji pamiętajcie o subskrypcji na YouTube lub waszych ulubionych aplikacjach gdzie słuchajcie podcastów.

Spotify: https://spoti.fi/2VYPLgc

iTunes: https://apple.co/2VXB25k

PATRONITE audycji Zaprojektuj Swoje Życie:

Wspieraj być może najlepszą audycję w polskim internecie. Zostań współtwórcą i zobacz jak powstaje niezwykle ciekawa audycja – Zaprojektuj Swoje Życie. Dołącz do nas! Twój czas i Twoje wsparcie jest dla nas bardzo wartościowe.

Jak to zrobić? To proste. Odwiedź nas na https://patronite.pl/zsz i zostań Patronem już dziś.

Komentarze (4)

• Sławek 11 marca 2021

Jambo Bwana Sebastian,
    z uwagą i ogromną przyjemnością obejrzałem Twój wywiad. Ten nawet bardziej niż poprzedni. Nawet się nie zorientowałem, że dotarliśmy już do 135 minuty wywiadu:-)
    Choć rozmawialiśmy telefonicznie po Twoim powrocie z Kenii, to zupełnie nie miałem świadomości (nie zapytałem, to prawda) tego, że życie i praca w Kenii tak bardzo Cię rozczarowała. Przykro mi z tego powodu, pole sana! Przyznam, że gdy dowiedziałem się, że obejmujesz bardzo eksponowane stanowisko prezesa KQ, to trochę Ci zazdrościłem, że zobaczysz tę glamourną część Kenii, do której ja nie miałem nigdy tak szerokiego dostępu. Szkoda, że wyszło jak wyszło.
    Powodzenia w Genewie, w życiu, na kolejnych etapach życia zawodowego. Powodzenia też we wzmacnianiu Twojej wolności finansowej. Trzymam życzliwie kciuki!
    Moc serdeczności, Sławek Muturi

• Sebastian 15 marca 2021

Sławek,
    Bardzo Ci dziękuję za przemiły komentarz. Rzeczywiście od mojego powrotu, nigdy nie rozmawialiśmy szczegółowo o tej części zawodowej mojego pobuty w Kenii – głupio mi, że dowiadujesz o tych wrażeniach dopiero z audycji Maćka…Oczywiście były też sporo pozytywnych aspektów i w sumie mało o nich powiedziałem… Dlatego mam taki pomysł: będę namawiał Maćka, żeby może poświęcił całą jedną audycję Afryce. Może zaprosi nas we dwójkę? Afryka i praca tam, to temat bez końca więc możemy jeszcze podzielić się z widzami i słuchaczami ZSZ naprawdę dość ciekawymi doświadczeniami i anegdotami. Będę o to zabiegał 🙂

Pozdrawiam i dziękuję za inspirację w dążeniu do wolności finansowej. Jesteś w tym prawdziwym mistrzem!

Sebastian

• Dagmara 15 marca 2021

Wysiedziałam, wysłuchałam z ogromnym zainteresowaniem. 2:15 minęło za szybko 🙂
    Miałam okazję pracować z Sebastianem zarówno w LOT cie jak i eSky i zawsze chętnie posłucham co ma do powiedzenia a ma facet gadane 🙂 pozytywnie oczywiście.

• Marcin 16 marca 2021

Świetny odcinek. Bardzo lubię i cenie P. Sebastian Mikosza. Ślędze jego poczynania jeszcze od czasów kiedy był Prezesem Lotu. Generalnie uważam, że wejść do firmy, która się sypie to jest prawdziwe wyzwanie i umiejętność radzenia sobie kiedy wszystko się wali pokazuje prawdziwą wartość menedżerską.
    Uważam, że zarządzanie przedsiębiorstwem kiedy wszystko idzie pomyślnie, a firma zwiększa przychody i zyski jest dużo mniej wymagające przynajmniej z mojej perspektywy. Oczywiście jak zwykle zepsuć można wszystko, ale ocena co jest łatwiejsze już kwesta perspektywy.